29 Mayıs 2009 Cuma

Ermenistan BBG yıldızı 40 gün Türkiye’yi anlattı

Ermenistan’ın ilk BBG’sinde açık ara birinci olan İstanbul Ermenisi Boğos Yeğyazar, evde kaldığı 40 gün boyunca İstanbul’u, Türkiye’yi ve Türkleri anlattı.
Müzik piyasasında kariyer planlayan Yeğyazar’ın hayali Osmanlı’nın Ermeni bestecilerinin eserlerini iki ülkede seslendirmek.
ERMENİSTAN’ın ilk BBG’sinde (Biri Bizi Gözetliyor) binlerce oy farkla birinci olan İstanbul Ermenisi Boğos Yeğyazar, yarışmada Türkiye’yi ve Türkler’i anlattı. Boğos, "Burayı ne kadar çok seviyorsam orayı da o kadar sevdiğimi söyledim. Bugün Erivan Devlet Üniversitesi’nde Klasik Vokal eğitimi alan Boğos, 10 yıldır ayrı yaşadığı ve "vatanım" dediği Türkiye’ye iki ülkeyi birleştirecek bir müzik projesiyle dönmek istiyor.
6 bin kişiyi eledi
Boğos Yeğyazar, Ermeni kökenli bir ailenin oğlu olarak 6 Şubat 1980’de İstanbul’da doğdu. 1915’ten önce Bulgaristan’a göçtükleri için baba tarafının, o günlere yönelik anısı yok. Ancak Sivaslı annesinin büyük dedeleri, tehcir sırasında maddi kayba uğramış. Yıllar sonra anne ve babasının ailelerinin yolu bakırcı Masis Usta sayesinde kesişmiş. Masis Usta, yanında çalıştırdığı Mıgırdiç’i, Öjen ile tanıştırdı. İki genç evlenip, Mıgırdiç’in babasından kalma Kuruçeşme’deki 3 katlı eve taşındı, iki çocukları oldu.
2002’de Ermenistan’ın ilk BBG’sinin reklamını görünce yarışmaya katıldı. Birinci olup konservatuvara hazırlık için gereken parayı kazanacaktı. 6-7 bin aday arasından seçilen 16 kişiden, Ermenistan doğumlu olmayan tek kişiydi. Seçmelerde İstanbul Ermenisi olduğunu saklamadı, bunun avantajını yarışma sonunda fark etti.
İstanbul’u sordular
Bir İstanbul Ermenisi olarak içeride en çok "İstanbul’da nasıl yaşıyorsunuz, size baskı yapıyorlar mı?" sorularına maruz kaldı. İstanbul’u, Türkiye’yi, diasporayı anlattı. Onun anlattıklarını dinledikten sonra İstanbul’a, Antalya’ya gidenler oldu. Boğos, Anadolu’ya özlem duyan Ermenilerin de oylarıyla yarışmada en yakın adaya 15 bin oy fark attı. Kazandığı 1 milyon tram’ı (2500 doları) konservatuvara hazırlık çalışmalarına, solfej eğitimine yatırdı.
2008’de, ünlü Ermeni Besteci Haçadur Avedisyan’ın eseri "Sevgi Ateşi"ni söylediği single çalışmasıyla müzik piyasasına girdi. Klasik müzik eğitimi alan Boğos, en çok "Ermeni halk şarkıları, şehir şarkıları, etnik ezgiler" söylemeyi seviyor. Hayalindeki proje Türkiye’den bir yapımcı bulup Osmanlı’nın Ermeni bestecilerinin eserlerini, Ermeni müzisyenlerle çalıp iki ülkede yayınlanmasını sağlamak.

 

kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11757347.asp

0 yorum:

Yorum Gönder