31 Mayıs 2009 Pazar

Diyarbakır'dan Roj TV canlı yayını

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Diyarbakır 9'uncu Kültür ve Sanat Festivali'nin son gününde PKK'nın yayın organı Roj TV'nin canlı yayın krizi çıktı.

DİYARBAKIR'DA ROJ TV CANLI YAYINI

Belediye, bir ajans ile canlı yayın için anlaşma yaparken, kapanış konseri ve konuşmaları PKK ile aynı çizgide yayın yapan Roj TV'de canlı yayınlayınca olaya polis müdahale etti. Polisin müdahalesi ile yayın bir süre kesilirken, yapılan görüşmeler sonucunda yayın yeniden devam etti.
Diyarbakır 9'uncu Kültür ve Sanat Festivali’nin son gününde Dicle Kent Meydanı kapanış konseri yapıldı. Konsere, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Yardımcısı Emine Ayna, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Milletvekilleri, Belediye başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldı. PKK ve Öcalan poster ve flamalarının açıldığı konser sırasında Roj TV'nin canlı yayın yapması krize neden oldu. Büyükşehir Belediyesi, festival etkinliklerinin 4 gün boyunca uydudan logosuz ve şifresiz verilmesi için bir ulusal ajans ile anlaşma yaparken, kapanış konserinin PKK ile aynı çizgide yurt dışından yayın yapan Roj TV’den de canlı yayın verilmesi krize neden oldu.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Güvenlik şubesi ekipleri, Roj TV'nin de konseri ve ardındaki konuşmaları canlı verdiğini görünce canlı yayın aracının yanına giderek görevlilerle görüştü ve tutanak tutacaklarını söyledi. Bunun üzerine canlı yayın kesilirken, araya Belediye Başkanı Osman Baydemir girerek, ajans yetkilileri ile görüştü ve sözleşmede böyle bir kesintinin sözleşmenin feshi anlamına geleceğini söyledi. Görüşmelerden sonra kriz çözülerek canlı yayın aracı bir süre sonra yeniden devreye girdi. Canlı yayın krizinden sonra sahneye çıkan DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Başbakan’ın Bingöl'de “Bölgede akan kanın durması için kararlıyız. Ama provokasyonlar yapılıyor” sözlerini eleştirdi. Ayna, şöyle dedi:
“Kürtler yıllardır barışın gelişmesi için çabalıyor. Kanın durmasını istiyor. Bugün Kürt sorunundaki çözüm tartışmaları nasıl gelişti. Bu tartışmalar PKK'nın aldığı çatışmasızlık kararı ile gelişmedi mi? Şimdi Sayın Başbakan'a soruyorum. Barış sürecini provoke eden kim? Çatışmasızlık kararının açıklanmasından sonra DTP'lilere karşı tutuklama furyası başlatıldı. Çatışmasızlık kararından sonra 34 operasyon yapıldı. Buraya konuşmak için çıktım. 3 günden bu yana festival canlı yayınlanırken, benim çıkmamla birlikte canlı yayın kesildi. Şimdi soruyoruz. Kim sürecin işlemesini engellemek için provokasyon yapıyor?”
Konserde, daha sonra İspanya'nın Bask bölgesinde rock ve caz karışımı protest müzik yapan Gose Bask Müzik Grubu sahne aldı. Birçok Kürt sanatçı ve grubun yer aldığı konserin finalini ise Ali Asker yaptı.

0 yorum:

Yorum Gönder